
Nytt forslag til forenkling av bærekraftpolicyer og -rapportering fra EU (Omnibus)
Som vi har ventet på har EU-kommisjonen i dag publisert en pakke med forslag til forenklinger av bærekraftpolicyer og –rapportering. Endringene er forholdvis store, så dette må du få med deg om du i det daglige jobber med bærekraft og påvirkes av EU`s reguleringer. Her er hovedpunktene (oppsummert av bærekraft-partnerne EVIR AS, Valiverde AS og Blandan Infotech):
Mer effektiv og tilgjengelig bærekraftrapportering
Ca. 80 % av selskapene fjernes fra CSRD-rammeverket, og rapporteringskravene vil kun gjelde de største selskapene som har størst påvirkning på mennesker og miljø.
De sektorspesifikke kravene fjernes.
Selskaper som allerede er omfattet av CSRD, og som skal rapportere i 2026/-27 får to ekstra år (til 2028) på å tilpasse seg rapporteringskravene.
Byrden av EU-taksonomiens rapporteringskrav reduseres, og kravene begrenses til de største selskapene, samtidig som frivillig rapportering for andre store selskaper fortsatt er mulig.
Mulighet for å rapportere aktiviteter som delvis er i samsvar med EU-taksonomien, for å muliggjøre en gradvis miljøovergang.
De mest komplekse kriteriene for forurensning og kjemikaliehåndtering gjøres med håndterbart.
Forenkling av Due Diligence for å støtte ansvarlig næringsliv
Kravene for bærekraftig Due Diligence forenkles, og vil kun gjelde direkte forretningspartnere.
Hyppigheten av vurderinger reduseres fra årlig til hvert femte år, med mulighet for ekstra vurderinger ved behov.
For små og mellomstore selskaper reduseres mengden informasjon som kreves fra leverandører i verdikjeden.
EUs sivile erstatningskrav fjernes, men ofrenes rett til full erstatning for skader beholdes.
Selskaper får ett ekstra år (til 2028) på å tilpasse seg de nye kravene, mens retningslinjene for bærekraftig due diligence vil bli vedtatt i 2026.
Det er klare forenklinger på vei som vil påvirke hvordan bærekraftsrapportering og due diligence håndteres fremover. Dette gir både større selskaper og mindre aktører bedre forutsetninger for å etterleve de nye reglene, samtidig som byrdene reduseres.
Forenkling av CBAM-forordningen (Carbon Border Adjustment Mechanism)
Formålet med CBAM-forordningen er å hindre “karbonlekkasjer” og å stimulere andre land til å også redusere sine utslipp – det betyr i praksis at varer som importeres og dermed er produsert utenfor EU får en karbonpris slik at det ikke blir lønnsomt å flytte “skitten” produksjon ut av EU.
Små importører (SMB´er og privatpersoner) får unntak fra CBAM-forpliktelser. Det introduseres en grenseverdi på 50 tonn / importør og dermed anslås det at man eliminerer CBAM-forpliktelsene til ca. 180 000 importører, eller 90%.
Reglene for bedrifter som fremdeles må overholde CBAM-forpliktelsene forenkles.
Styrking av reglene for å unngå at importører prøver å omgå CBAM-forpliktelsene.
Forenklingen kommer forut for en utvidelse av CBAM til andre ETS-sektorer, dvs sektorer som anses å ha en spesiell risiko for karbonlekkasje, nedstrøms varer og fulgt opp av et nytt lovforslag om scope-utvidelsen som kommer tidlig 2026.
Økt investeringskapasitet og forenkling av investeringsprogrammer
EU forenkler og optimaliserer bruken av flere investeringsprogrammer, inkludert InvestEU, EFSI og tidligere finansielle instrumenter.
InvestEU, som er EUs største risikodelingsinstrument, spiller en nøkkelrolle i å fjerne finansielle barrierer og fremme investeringer innen konkurranseevne, forskning, innovasjon, dekarbonisering og miljømessig bærekraft. For øyeblikket går nesten 45 % av InvestEU-midlene til klimaformål.
Endringene vil øke EUs investeringskapasitet ved å bruke avkastning fra tidligere investeringer og optimalisere bruken av tilgjengelige midler, noe som forventes å tilgjengeliggjøre rundt €50 milliarder i ekstra offentlige og private investeringer.
Forenklede prosedyrer vil gjøre det lettere for medlemsland å bidra til programmet og støtte egne virksomheter, samtidig som private investeringer mobiliseres.
Reduserte administrative krav for samarbeidspartnere, finansielle mellommenn og sluttmottakere, spesielt små og mellomstore bedrifter (SMB). Forenklingstiltakene forventes å gi en samlet besparelse på €350 millioner i administrasjonskostnader.
Neste steg for forslaget
Dette forslaget (det er viktig å huske at dette ikke er vedtatt enda) vil bli sendt til EU-parlamentet og EU-rådet for en vurdering, og de foreslåtte endringene i CSRD, CSDDD og CBAM vil få juridisk effekt når alle lovgiverne i EU er blitt enige. Forslaget skal også gjennom en høringsrunde med offentlige tilsvar.
Comentarios